A Településfásítási Program III. ütemének őszi ültetési időszakában országosan 8 ezer fa kerül elültetésre november végig, mintegy 345 nyertes településen. A Vérteserdő Zrt. működési területén lezárult a 2023-as őszi ültetési időszak. Eredményeként 8 település közterületei, parkjai, útszegélyei, játszóterei és intézmények udvarai gazdagodtak új fákkal.

Az állami erdőgazdaságok és programkoordinátorként az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) folyamatosan szakmai segítséget nyújtanak a pályázaton nyertes önkormányzatoknak, civil szervezeteknek. A Társaságunk szakemberei és az OEE Vértesi Helyi Csoportjának tagjai Fejér és Komárom-Esztergom vármegye településein segítették tanácsaikkal, javaslataikkal az ültetési eseményeket ezen az őszön.

Kőrisek, juharok, szivarfák szegélyezik mostantól Dadon az utcákat. Az ültetést a helyi polgárőrség segítette. Vértestolnán platánok, gömbszivarfák adnak árnyékot majd a forró nyári időszakban a focipálya és a mellette levő játszótér környékén. Kömlődön a falu záportározója mellé egy rekreációs parkot terveznek. A korai juharok és az ezüst hársak ennek a parknak lesznek majd a díszei. Pusztavámon az óvoda, az iskola udvarára, a játszóterekre, valamint a Generációs és a Geretsried Parkba is jutott a hársakból.

Tarjánban az aktívpark és a focipálya mellé kerültek telepítésre a juharok, hársak. A Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Program keretében a fásítási programon felül idén még további 30 gyümölcsfát is elültettek már a tarjániak. A Mocsai Faluszépítők Egyesület egy szép hársfasort alakított ki a pályázaton nyert sorfákból a Református Öregtemetőben. Várgesztesen a falu apraja-nagyja dolgozott azon, hogy a 30 db korai juhar az úgynevezett Összekötő út díszei legyenek. Etén a temető kerítése mellé kerültek a kőrisek, melyekre a helyi református egyházközség pályázott. Minden egyes fát egy-egy család fog gondozni az jövőben.

Hazánkban az egyik legnagyobb belterületi fásítás valósul így meg a 10 ezer lélekszám alatti településeken. A program is hozzájárul ahhoz a fontos erdőstratégiai célhoz, hogy az ország erdei fa és cserjefajokkal borított területe 2030-ig elérje a 27 %-os arányt.