A 2020-ban elstartolt Településfásítási programban eddig 1.500 településen 46 ezer sorfa elültetésére került sor. Idén már a IV. ütemmel folytatódott a program. Ezúttal is a 10 ezernél kisebb lélekszámú települések pályázhattak 10-30 közti sorfára. 13 fafajból lehetett választani, s összességében idén is újabb 10 ezer fa talált gazdára. A Vérteserdő Zrt. működési területén hat település pályázott sikeresen 2024 tavaszán és április végéig mindenütt földbe kerültek a fák.

Az ültetéseket az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) koordinálja a helyi csoportjain keresztül. A pályázaton nyertes önkormányzatokat, civil szervezeteket az egyesület tagjai mellett az erdészeti társaságok – így a Vérteserdő Zrt. – szakemberei is segítik szakmai tanácsokkal, javaslatokkal az egyes helyszíneken. A Településfásítási program és az erdőtelepítések is nagyban hozzájárulnak ahhoz a kormányzati célhoz, hogy az ország fával borított területének nagysága 2030-ig elérje a 27 %-ot.

Bakonyszombathelyen az egykori Esterházy-kastély parkjában nyírfák, míg a sportpálya mellett gömb szivarfák kerültek elültetésre. Bakonybánkon szintén szivarfák kaptak helyet a Táncsis Mihály utcában. Vértesszőlősön a régészeti múzeum melletti településrész gyarapodott 10 hegyi juharral. Almásfüzítőn az Azaum római tábor előtti nagy, füves térséget veszi körbe a programnak köszönhetően mostantól egy második fasor is, melybe többnyire nyírfák kerültek. Banán a sportpályához vezető utat szegélyezi idén tavasztól a 11 kislevelű hárs. Mezőörsön sokféle fafajra sikerült pályázni. Így a sportpálya környezetét és az önkormányzati hivatal melletti parkot amerikai és ezüst hársak, hegyi juharok, szivarfák és pusztaszilek díszítik, összesen 20 sorfa.

Minden egyes elültetett fával gyarapodik az ország zöld vagyona. Emellett az egyes településeken komoly közösségépítő szerepe is van ezen eseményeknek, hiszen kicsik és nagyok, fiatalok és idősek egymást segítve ültetik el a sorfákat, melyeket később is együtt kell gondozniuk.

Forrás: Vérteserdő