Az Agrárminisztérium által indított Településfásítási Program keretében május végéig 12 ezer előnevelt, 3-4 éves, nagyméretű sorfát ültettek el szerte az országban, összesen 474, tízezer fő alatti lakosú településen. A minisztérium az egyértelműen pozitív tapasztalatok alapján és a jelentős igényekre tekintettel folytatja a programot. Így 2021 őszén, valamint 2022 tavaszán további 24 ezer fát ültethetnek majd el újabb közel ezer magyar kisvárosban, községben. Az érdeklődő települések június 10-30. között regisztrálhatnak előzetesen, majd július 5-től nyújthatják be igénylésüket. Az Agrárminisztérium összehangolt programjainak célja, hogy az ország területének 27%-át fával, erdővel borított térségek tegyék ki.  

A 2020 nyarán indult Településfásítási Program kiemelkedő példája az állami, az önkormányzati és a civil szféra együttműködésének. Az ország előtt álló átfogó klímavédelmi és zöldfejlesztési célok megvalósításában a települések a saját adottságaik szerint, a helyi igényeket kielégítve vesznek részt, támogatva a fával borított területek gyarapodását.

Magyarország Kormánya meghirdette, hogy az elkövetkező években az ország erdővel, fával borított területeinek arányát 27 százalékra kívánja növelni. Ezt szolgálják többek között az állami és magánterületeken zajló erdőtelepítések, a települések fásítási programja, valamint az is, hogy a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében minden újszülött után 10 fát ültetnek” – mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára a Településfásítási Program kapcsán.

Az első ütemben a tízezer fő alatti lakosú települések önkormányzatai, egyházi intézményei és civil szervezetei összesen 12 ezer sorfát igényelhettek térítésmentesen. Tizenkilenc, belterületre is ültethető, a klímaváltozást jól tűrő fafajból választhatták ki a számukra legmegfelelőbbeket a közterületek, oktatási és közintézmények területének zöldítésére. A fafajok között megtalálhatjuk a berkenyét, az ezüsthársat, a fehér epret, a díszalmát és a díszkörtét, a hegyi juhart, a platánt és a magas kőrist is. Az előnevelt, 3-4 éves és 12-14 centiméter törzsátmérőjű sorfák elültetésére 2020 őszén és 2021 tavaszán került sor, minden esetben erdész vagy kertész szakember jelenlétében, szakmai támogatásával. A programban részt vevő közel ötszáz település a fákon kívül, a megfelelő környezet és védelem kialakításához mulcsot, favédő-rácsot, karót és madárodút is kapott.

Az Agrárminisztérium az erdővel, fával borított területek növelése érdekében és látva azt, hogy ebben teljes támogatásra és partnerségre talált a településeken, a program folytatása és kibővítése mellett döntött. „A minisztérium újabb egymilliárd forintot biztosít a településfásításhoz, ezért június tizedikén ismét megnyitjuk a regisztrációt, további közel ezer település számára lehetővé téve összesen 24 000 sorfa elültetését” – jelentette be Zambó Péter államtitkár.

A feltételek lényegében nem változnak: a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága által biztosított forrás lehetővé teszi, hogy a tízezernél alacsonyabb lélekszámú települések 19 fafaj közül választhatnak és településenként legalább tíz, legfeljebb 30 sorfát igényelhetnek. Az állam a szállítás, a mulcs, a védőrácsok és a támasztó karók költségeit is állja, ezen felül minden ültetéshez szakmai támogatást adva, szakember jelenlétét is biztosítja. Az igénylési folyamat az idén két körben történik: az érdeklődő települések június 10-e és 30-a között regisztrálhatnak az orszagfasitas.hu oldalon, majd a készlet erejéig a regisztrált települések nyújthatják be igényüket a kiválasztott fákra július 5-étől.

A program lebonyolítását, és a fák szállítását a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. végzi együttműködésben az Országos Erdészeti Egyesülettel, több szakmai szervezet, köztük a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének bevonásával. A program további részleteit a www.orszagfasitas.hu oldalon lehet megismerni.

A belterületek fásítása mellett az önkormányzatoknak lehetőségük van külterületi erdőtelepítésre is, a Vidékfejlesztési Program támogatásai számukra is elérhetők. Jelentős támogatást igényelhetnek erdők, faültetvények létrehozására, amelyek azon kívül, hogy javítják az adott település környezeti állapotát, fenntartható gazdálkodás keretében bevételt is termelhetnek a településnek.

Képek: Csatlós Norbert