2020. június 15-én 10 órától jelentkezhetnek a 10 ezer főnél kisebb települések az Agrárminisztérium Településfásítási Programjába, amely belterületek fásításán keresztül népszerűsíti a Vidékfejlesztési Programot. Az igénylés az összesen 12 ezer darabos készlet erejéig, de legkésőbb július 31-ig tart az orszagfasitas.hu honlap online igénylési felületén. Az ültetésekre ősszel és jövő tavasszal kerül sor, az igénylők által szervezett közösségi programok keretében.

Az önkormányzatok, az önkormányzati és egyházi intézmények, valamint az egyházak és a civil szervezetek 19 fafajból válogatva 10-30 sorfát kérhetnek, így akár 1200 település zöldítéséhez is hozzájárulhat a program. Egy településről csak egy jóváhagyott igénylés lehetséges, a jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében bírálják el. A jelentkezőnek a sikeres igénylés teljesítéséhez rendelkeznie kell az önkormányzat hozzájáruló nyilatkozatával, valamint az ültetési terület tulajdonosának hozzájárulásával és egy 5 éves időszakra vonatkozó fenntartási nyilatkozattal. A 12 ezer sorfát, az ültetéshez szükséges karókat, védőhálót és takarómulcsot, valamint mindezek szállítását a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosítja. A Településfásítási Programot az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Cselekvési Terve alapján a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága támogatja.

A kezdeményezés kiemelt célja, hogy felhívja az önkormányzatok és a magán gazdálkodók figyelmét a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásaira, ahol mintegy 40 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. A következő erdőtelepítési pályázat leadási határideje június 30-án zárul, amit majd még három határidő követ: 2020 december 31-én, illetve 2021-ben június 30-án és december 31-én.